home projekten produkties theater info enzo  
 

- Theateratelier Apeldoorn
- Theaterprojekten in Jeugdinstellingen
- Community Art

 

 

Theaterprojekten in Jeugdinstellingen

 
Martine Jongenburger, theatermaker van Theaterwerkplaats de Smederij, deed in 2003 haar eerste jongeren-theaterprojekt in justitiële jeugdinstelling Rentray. Deze ervaring bracht haar ertoe een onderzoek te doen naar het begeleiden van theaterprojekten in (justitiële) jeugdinstellingen. Op basis van ervaring, interviews en studie heeft zij een aanpak ontwikkeld die geschikt is voor jongeren in (justitiële) jeugdinstellingen. 

Het projekt wordt afgesloten met een voorstelling of presentatie. Hoewel het produkt, de presentatie of voorstelling, altijd onderschikt moet blijven aan het proces neemt het zeker geen tweede plaats in. Het leveren van een produkt biedt de jongeren veel gelegenheid om een succeservaring te hebben, zichzelf te overtreffen en waardering te oogsten.

De vorm waarin de voorstelling gegoten wordt hangt helemaal af van de wensen en
mogelijkheden van de spelers en de instelling waarin het projekt plaatsvindt. Het kan bij wijze van spreken een korte voorstelling zijn in een zaal met 100 man publiek. Maar het kunnen bijvoorbeeld ook korte scènes zijn die gespeeld worden in het kader van een educatief projekt of een kerstdiner.

 Vanaf 2003 vonden er diverse projecten plaats in Rentray. Van deze voorstellingen kunnen helaas geen foto's op deze website geplaatst worden in verband met de privacy van de deelnemers. 

 

Copyright 2004-2009 Theaterwerkplaats de Smederij / Ontwikkeling de Ville internet